PRIVATITTZACIÓ DE L’ESPAI PÚBLIC A LA SUPERILLA DEL POBLENOU I MALVERSACIÓ DE RECURSOS PÚBLICS

Fa unes setmanes des del twitter de Barcelona Ecologia ens feien propaganda del que en diuen és la continuació de la transformació del c/Almogàvers en un eix verd:

La primera pregunta que com a veïns ens fem és què passarà amb l’espectacular pista d’atletisme sobre asfalt que van fer al c/Almogàvers en la primera etapa de transformació del que en diuen “un eix verd”. Bé, és una pregunta retòrica, perquè ja ha desaparegut. L’actuació pacificadora i per guanyar espai pels veïns més icònica de la primera fase, ja no hi és. Ningú la trobarà a faltar, perquè la pacificació del nou eix verd d’Almogàvers en la seva primera fase va ser tan exitosa que va fer desaparèixer d’aquell espai tothom, el va desertitzar. També es va carregar comerços i negocis, i va comportar l’acomiadament de treballadors. Però tot això als nostres gestors municipals no els hi ha importat mai, mentre puguin fer anar paraules tan boniques com donar prioritat als vianants. Com que no n’hi ha, com que els han fet desaparèixer, aquest objectiu l’aconseguiran fàcilment.

El que els veïns no sabem és si la factura de la primera transformació d’Almogàvers, amb aquella pista d’atletisme que ara ja ha volat, la pagarà algú, o la seguirem pagant tots, com tota la incompetència d’aquest Ajuntament.

Però la cosa d’aquesta segona fase de la transformació d’Almogàvers, després del fracàs de la primera, després de tots els recursos públics que s’hi van abocar, després de tota la desertització i ruïna econòmica que va comportar la primera fase… que més ens ha cridat l’atenció als veïns és això que diuen que en aquesta segona fase s’hi pacificaran 8.000 m2, que guanyaran els vianants.

Els veïns del barri mai havíem demanat que ens tanquessin el carrer Almogàvers, desertitzant-lo com han fet. Els veïns del barri sempre havíem demanat que s’acondicionés, que s’ajardinés, tot aquest enorme espai públic que conformaven la plaça Dolors Piera i Isabel Vila, i que ha estat abandonat tants anys.

Quan l’Ajuntament de la sra. Colau ens va imposar la Superilla del Poblenou, dient que era una actuació perquè els veïns recuperéssim espai per a nosaltres, al mig de l’asfalt, els veïns el que vam reclamar, el que vam demanar, és que s’acondicionés la plaça Dolors Piera, i que amb allò ja fèiem.

I per què ja fèiem? Perquè estàvem parlant d’un espai de 6.550m2. Ara l’Ajuntament presumeix de que amb aquesta segona fase de la transformació d’Almogàvers es guanyaran 8.000m2.

Els metres quadrats que s’haurien d’haver guanyat, i ja fa temps, són els 6.550m2 de la plaça Dolors Piera, d’un interior d’illa fantàstic que adequadament condicionat ens hauria permès als veïns disposar d’un espai ajardinat, amb zones de joc infantil, de passeig… de tot.

Però això no ho va fer l’ajuntament Colau, i va preferir coses com la pista d’atletisme damunt l’asfalt.

El carrer Almogàvers sempre havia estat lloc de pas, espai per a negocis, per al comerç i de comunicar el nostre barri amb la resta de la ciutat. I els metres quadrats d’aquest carrer són els que l’Ajuntament diu recupera per als veïns.

Fins aquí tot semblaria bé… excepte perquè simultàniament el que l’Ajuntament Colau ha fet és privatitzar l’espai públic de la plaça Dolors Piera, per fer-ne horts urbans.

Així, aquell espai que tots els veïns reivindicàvem s’ajardinés i adeqüés com a gran plaça, amb un potencial enorme, el que l’Ajuntament Colau ha fet és privatitzar-lo. Als veïns ens ha enviat a l’asfalt i l’espai que reivindicàvem com a plaça pública ajardinada s’ha privatitzat, a través de la concessió a particulars d’espais de la plaça, perfectament tancats, amb accés únicament possible a qui hagi obtingut la concessió d’aquell espai públic privatitzat en forma d’horts urbans.

Aquesta privatització de l’espai públic, d’un espai tan reivindicat històricament pels veïns, és, en si mateixa, un escàndol, inadmissible.

Però la manera com s’ha fet ha esdevingut encara un escàndol més gran, perquè la gestió de la concessió a particulars d’aquests horts urbans amb el que s’ha privatitzat l’espai públic s’ha deixat en mans d’una associació creada pels Comuns, de la que si ets un dels “agraciats” amb aquesta parcel·lació i privatització de l’espai públic, te n’has de fer, obligatòriament.

Doncs sí, si vols gaudir de la privatització de l’espai públic és obligatori que entris a formar part de la xarxa dels Comuns, de la trama associativa dels Comuns, com és aquest “Col·lectiu Superilla del Poblenou”, creat per combatre els veïns mobilitzats a la Plataforma d’Afectats per la Superilla del Poblenou.

Entre els/les promotors/promotores del Col·lectiu Superilla hi trobem la regidora dels Comuns Sílvia Casorran:

La privatització de l’espai públic que fa l’Ajuntament Colau és un escàndol perquè implica la malversació dels recursos públics, perquè implica tancar amb clau un espai públic que havia de ser per a gaudi col·lectiu, de tots.

Tapar aquesta privatització de l’espai públic enviant els veïns a l’asfalt,  per més propaganda d’eixos verds que es faci des de l’Ajuntament, és, alhora, un escàndol polític i una altra possible malversació dels diners públics, que s’acaben llençant a l’asfalt enlloc d’haver estat invertits en l’ajardinament dels espais públics.

Finalment, la malversació i l’evidència de les pitjors pràctiques corruptes dels règims autoritaritaris la tenim amb aquest encàrrec de la gestió de la privatització a una entitat creada pels mateixos comuns, pels mateixos regidors que han decidit la privatització i per l’obligatorietat de fer-se de l’associació creada pels Comuns per poder gaudir de l’adjudicació d’un espai públic privatitzat.

Quan una autoritat promou o facilita que un o diversos particulars s’apropiïn de bens públics, privatitzant l’espai públic per a benefici personal, està malversant diner públic.

Quan una autoritat o funcionari gasta diner públic actuacions mal concebudes o de baixa qualitat que requeriran manteniments i/o rectificacions de manera reiterada, està malbaratant diner públic.

El govern d’Ada Colau està malbaratant molt, i malversant força. El que estan fent els comuns amb la Superilla del P9 i amb la privatització d’espais públics com la plaça Dolors Piera, per fer-ne horts urbans que només es podran gaudir si et fas soci de les entitats que han promogut els mateixos regidors dels Comuns és un autèntic escàndol.

Advertisement