JA N’HI HA PROU!

Com a veïns agrupats a la Plataforma d’Afectats per la Superilla del Poblenou (PASP9) no hauríem volgut fer mai aquest escrit.

Volem dir que ja estem tips d’haver d’aguantar insults, acusacions, manipulacions i menyspreu públic per part d’uns personatges que la majoria són generosament subvencionats o contractats per l’Ajuntament de la senyora Colau o per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.La PASP9 es va posar en marxa com a resposta veïnal a una actuació municipal de la qual els veïns directament afectats no vam ser informats ni consultats prèviament. Els afectats vam organitzar-nos davant la infinitat d’afectacions que la superilla va generar al barri, als veïns, als treballadors, a les empreses, als comerços… També va ser determinant per a la creació de PASP9 el seguidisme còmplice de l’associació de veïns “oficial” del barri envers el govern municipal.

L’Asociació de Veïns de Poblenou mai no ha respectat la nostra veu com a veïns, i aquesta setmana passada hem tingut un nou capítol de la sèrie de menyspreus sistemàtics de la cort d’aduladors subvencionats pel govern de la Sra. Colau: en un diari digital, el President de l’Associació de Veïns del Poblenou, en Salvador Clarós, va tenir la poca vergonya d’atrevir-se a dir sobre la SuperillaP9 el següent:

“Preguntado por la cuestión, el presidente de la asociación de vecinos (AAVV) de Poblenou, Salvador Clarós, ha señalado a este medio que su ’entidad, así como la mayoría del barrio, han estado a favor de la Superilla desde el principio’. Según el activista vecinal, ‘sólo un pequeño grupo de vecinos, como ocurre con todos los cambios urbanos, se opone a la iniciativa’”.

El “pequeño grupo de vecinos” som els milers que vàrem signar contra aquesta actuació urbanística. El “pequeño grupo de vecinos” som els que sempre hem demanat una consulta al barri sobre el tema, que tant els Comuns com l’Associació de Veïns del Sr. Clarós han rebutjat. El “pequeño grupo de vecinos”som els qui, davant d’aquest rebuig, vam organitzar una consulta, recolzada i verificada per partits de l’oposició Municipal, en què el 87% dels votants van votar contra de la Superilla. El “pequeño grupo de vecinos”som els que vam obtenir dels nostres representants al ple del Districte de Sant Martí l’aprovació d’una moció exigint la retirada de la Superilla.

Per ser un “pequeño grupo de vecinos”, ja recolzen la nostra posició partits tan diversos com PDCAT, ERC, C’s, PP, els vots i regidors dels quals al nostre barri són majoria.

Contràriament al que diu en Clarós, no som “un pequeño grupo de vecinos”, ni som cap satèl·lit dirigit per cap partit polític, ni som un gremi de perturbats que volem viure dins d’un núvol de pols i fum, ni envoltats de vehicles de tot tipus que ens assetgin per tot arreu.

I encara menys som un grup de la “típica resistència al canvi”.  Tot el contrari.  De fet esperem amb il·lusió un canvi profund en el govern municipal de la nostra estimada BCN.

Som veïns molt i molt diversos, que abans de la Superilla no ens coneixíem entre nosaltres: de totes les edats, d’àmplia transversalitat ideològica (que inclou veïns que havien votat a la Sra. Colau) però que vam decidir posar-nos a treballar pel barri en defensa dels drets que l’AAVV del Poblenou va negar-se a defensar. Coses com aquesta passen quan les associacions de veïns deixen de defensar els veïns i passen a defensar, disciplinadament, les polítiques de l’Ajuntament.

Exabruptes com el d’en Clarós no és l’únic que hem hagut de patir aquests dies. També hem patit una sistemàtica campanya de sabotatge als cartells que enganxa la PASP9.  També hem “patit” insinuacions/calúmnies contra persones concretes de la Plataforma PASP9.  Els atacs personals són part una de les tècniques utilitzades per aquest grupet de l’entorn Comuns per intentar erosionar el suport veïnal a la Plataforma d’Afectats. En efecte, assetgen persones concretes per malmetre el seu lideratge d’opinió a les xarxes. El darrer episodi l’hem viscut aquests dies, quan alguns intolerants han penjats fotografies de veïns concrets acusant-los d’instigadors d’un suposat sabotatge patit per un dels seus vehicles (per cert, altament contaminant).

Val a dir que els veïns assenyalats estan avaluant si presenten denúncia davant aquestes calúmnies.

Com a Plataforma veïnal, a la PASP9 donem suport a aquests veïns i repetim que ja n’hi ha prou! La Superilla ha generat a tot el barri una munió d’afectacions perfectament estalviables.

Aquest darrer mes s’han incrementat els atacs i sabotatges envers PASP9. Aquest increment coincideix  amb la recollida de signatures d’adhesió a la demanda judicial que PASP9 presentarem  primers de juny demanant l’anul·lació de les actuacions fetes a la SuperillaP9.

Saben que la demanda prosperarà perquè han vulnerat diverses normes de caràcter urbanístic. Saben que, quan això passi, els veïns, treballadors, comerciants i empresaris de la zona, podran exigir responsabilitats econòmiques a l’Ajuntament per les afectacions patides injustament.

Saben, perquè ho veuen, que actuacions com aquesta de la SuperillaP9, acompanyades d’aquesta actitud de menyspreu antidemocràtic envers l’opinió dels veïns, els passarà una important factura electoral en les eleccions municipals del 2019. La Superilla ara és un malson per als qui patim les afectacions que ha generat, però aviat només serà un mal record,perquè el proper govern municipal enviarà la Superilla del Poblenou a la paperera de la història.  La majoria de partits polítics ja van votar per retirar-la.

El nostre JA N’HI HA PROU és cívic i democràtic. L’expressem informant als veïns i recollint les seves adhesions. Mai no hem arrencat ni un sol cartell de ningú. Mai no hem rebentat cap acte. Però sempre hem mantingut i seguirem mantenint l’exigència de ser escoltats pel nostre Ajuntament. Seguirem així.

Com en Clarós ha estat inspirador d’aquest escrit, volem acabar enviant-li un missatge: no, Clarós, no som uns pocs veïns, i ho saps. És justament perquè PASP9 som molts de veïns que l’Ajuntament i l’Associació de Veïns que presideixes teniu por que els nostres missatges es consolidin socialment i per això mateix intenteu sense èxit que “s’evaporin”. Us esforceu inútilment.

Persistirem!

Plataforma d’Afectats per la Superilla del Poblenou (PASP9)