Superilla del Poblenou: l’estat de la qüestió

Dijous de la setmana passada hi va haver un ple extraordinari molt important al nostre Districte, amb un punt a l’ordre del dia: la Superilla del Poblenou.

En aquest ple s’hi va prendre un acord històric: exigir a l’Ajuntament que escoltés als veïns i que retirés aquest projecte de Superilla.

Aquest acord va ser possible gràcies al respecte a l’opinió dels veïns que van tenir 4 grups polítics tan diferents des de tots els punts de vista entre ells com PDeCAT, Ciutadans, ERC i PP.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Superilla del Poblenou volem agrair a tots ells, aquest compromís amb els veïns, i el respecte que van demostrar per la voluntat veïnal.

A aquest acord s’hi arriba després de molts mesos de mobilitzacions, durant els quals els veïns hem exigit ser escoltats, hem exigit poder decidir, hem demanat de totes les maneres possibles que l’Ajuntament obrís un procés participatiu de debò sobre aquest tema. S’hi han negat sistemàticament. Han menyspreat les nostres opinions. No han donat cap importància a les nostres mobilitzacions. Van llençar a la paperera les 4.074 signatures recollides contra la Superilla. I han mirat per tots els mitjans de desacreditar la consulta veïnal que vàrem organitzar davant del  “ordeno y mando” municipal, i la seva negativa a cap mena de participació veïnal que  compti en les decisions. Una consulta, no ho oblidem, en la qual van participar un 17% dels veïns de la Superilla i carrers intensament afectats, que va mostrar un rebuig contundent: un 85% dels veïns en contra i un 15% a favor. I entre comerciants i treballadors, un rebuig del 95%.

Es pot opinar que 4.074 signatures no siguin prou. Quantes en calen per no esdevenir paper mullat? Es pot opinar que un 17% de participants no sigui prou. Quin percentatge de participació cal per ser respectada?  Es poden tenir moltes opinions al respecte.

Però de cap manera no es pot admetre que també s’ignori i menyspreï l’acord democràtic dels legítims representants dels veïns.  Un acord que reforça i institucionalitza el rebuig a la SuperillaP9.

Quan el govern municipal de la senyora Colau nega la participació real dels veïns, està trencant el pacte moral que es va consumar quan el 15% dels barcelonins la van votar sota la promesa de participació ciutadana en el disseny de Barcelona.

Si, ja sabem que els acords municipals guanyats per l’oposició no són jurídicament vinculants per al govern municipal. Però tenen un valor democràtic inqüestionable. Els veïns trobem inadmissible aquesta burla sense precedents als veïns. Menysprear 4.074 signatures, menysprear una consulta amb un 17% de participació i un 85% de vots contra la Superilla i menysprear finalment l’acord de la majoria democràtica dels representants dels veïns a l’Ajuntament, és inadmissible.

No, no hi ha el més mínim dubte que els veïns portem mesos i mesos reclamant poder participar i poder decidir. I se’ns ha negat participar i decidir. I que davant d’això hem promogut tots els processos de mobilització que hem pogut, com les signatures i la Consulta Veïnal. I que en tots ells l’opinió dels veïns ha estat inequívoca: rebuig molt majoritari a la SuperillaP9.

Des de dijous passat, a més, tenim la confirmació a nivell institucional d’aquest rebuig veïnal, amb l’acord que es va aprovar pels representants dels veïns legítimament escollits a les darreres eleccions municipals.

Malgrat el menyspreu del govern Colau, o potser gràcies a aquest menyspreu, els veïns seguirem la nostra lluita contra les importants afectacions que aquest projecte irracional ha generat al nostre barri. Seguirem combatent les mentides amb què el justifiquen.  Entre ells el més trampós i fals com que serveix per reduir la contaminació.

Seguirem reclamant un urbanisme democràtic, és a dir, un urbanisme que no es basi en l’arbitrarietat i injustícia de crear carrers i veïns de primera i carrers i veïns de segona.

Però ara també, amb més força que mai, seguirem lluitant per la democràcia, pel respecte a les decisions democràtiques, pel respecte a la participació veïnal i contra la impostura que ens nega democràcia i participació pels qui la prometien en campanya electoral i la neguen un cop obtingut el govern de la ciutat.