1.700 compromisos pel Poblenou

Avui ha finalitzat el procés de Consulta Veïnal organitzat pels veïns del Poblenou al voltant de la Superilla implantada per l’Ajuntament al nostre barri.

1.700 veïns s’han acostat, al llarg d’aquests tres diumenges de votació, fins els dos punts de vot instal·lats a la Rambla del Poblenou. I aquesta és, per a tots nosaltres, la dada més important. Els veïns del Poblenou han expressat amb rotunditat que tenen veu i que volen sigui escoltada.

Entre aquests veïns que han participat de la consulta la majoria s’han expressat negativament en relació a aquesta Superilla, però molts també ho han fet a favor. I aquesta és també una dada de gran rellevància.

Durant aquest procés molts veïns ens interrogaven al voltant de quines conseqüències tindria la Consulta, si seria vinculant, si ens farien cas, etc.

La nostra resposta sempre ha estat la mateixa: aquest ha estat un procés organitzat pels veïns per fer el que hauria d’haver fet l’Ajuntament i mai ha volgut fer. Aquest procés no té cap altre valor vinculant que el valor que es vulgui donar a la veu dels veïns i a la democràcia.

Però aquest procés sí ha resultat, a més, del tot vinculant des del punt de vista del compromís dels veïns amb el seu barri, amb la nostra qualitat de vida, amb les relacions entre nosaltres i amb la inequívoca voluntat de ser veu i de ser protagonistes de les decisions sobre tot el que ens afecta.

I sí, estem molt i molt satisfets, amb aquest 26% de participació que hi ha hagut. Difícilment trobarem un nivell de participació així en cap altra iniciativa de democràcia directa, de democràcia popular, organitzada pels mateixos veïns. En la recent consulta de Vila Olímpica sobre l’alberg, la participació ha estat del 21%, per posar un exemple molt proper en el temps i en l’espai.

L’Ajuntament va instal·lar la Superilla al Poblenou amb nocturnitat, opacitat i sense ni informar ni comptar amb els veïns. I durant els mesos que han seguit fins avui, l’Ajuntament només ha fet que menysprear i menystenir l’opinió dels veïns.

Avui, si una cosa ha quedat clara de tot plegat i té un valor democràtica incalculable és que els veïns del Poblenou són conscients de no haver estat tinguts en compte, i que reivindiquem amb contundència la nostra veu i el nostre dret a ser escoltats i poder decidir en totes les polítiques que ens afecten com ho fa la Superilla.

Al costat d’aquesta dada impressionant de participació i d’exhibició de compromís veïnal, el resultat de la votació gairebé que queda en un segon pla. Per a nosaltres és més important aquest 26% de participació, haver donat veu als veïns, que el 87% de vots que han dit No a aquest projecte de la Superilla i del 13% que han dit que sí.

Sí que hi ha una altra dada que volem, en aquesta valoració d’urgència, alertar sobre la seva transcendència. A l’urna de treballadors no residents, un 95% han votat No a aquest projecte de Superilla. Un percentatge gairebé 10 punts superior al dels veïns residents. Des de la PASP9 hem advertit sempre que aquest projecte està implicant gravíssimes conseqüències per a molts treballadors. Alguns ja han perdut la seva feina. I d’altres temen perdre-la. Negocis i comerços que són la inversió de tota una vida dels seus propietaris, ara estan en perill. I molts llocs de treball. I davant d’aquest drama l’Ajuntament de la senyora Colau l’únic que ha sabut fer és “instal·lar àrees de pícnic” perquè els treballadors puguin fer dinars de carmanyola. És delirant. I els veïns considerem a tots aquests treballadors que temen perdre la seva feina, la seva inversió, com un més de nosaltres.

Els propers dies i les properes setmanes tindrem temps de valorar amb més profunditat els resultats i, sobretot, d’explicar com veïns pensem gestionar, des de l’aval que ens dóna la legitimitat democràtica de la consulta, el que amb tanta claredat han expressat els veïns.

Volem agrair a totes les desenes de voluntaris que han fet possible aquesta consulta veïnal el seu esforç i dedicació. Sense ells no hauria estat possible. I agrair també als partits polítics que ens han escoltat i respectat en aquest procés: PdeCat, ERC, C’s i PP, i especialment a PdeCat i ERC, que s’han implicat decisivament en la garantia de netedat i transparència democràtica de la consulta.

I finalment agrair a la històrica entitat poblenovina del Centre Moral i Cultural que avui diumenge ens hagi obert les portes de la seva seu per poder fer el recompte públic de les votacions i poder acollir així els veïns, representants de partits polítics i mitjans de comunicació que l’han volgut seguir.

One thought on “1.700 compromisos pel Poblenou

Els comentaris estan tancats.