Benvinguts al web de la Plataforma d’Afectats per la Superilla de Poblenou

D’entrada aquesta eina de comunicació l’hem feta pensant en tots els veïns del Poblenou, perquè tots som afectats per aquest nefast projecte. Però també l’hem feta pensant en tots els veïns de Barcelona, atès que avui els afectats som nosaltres però si no aconseguim frenar l’expansió d’aquest projecte en els termes com ara mateix està plantejat, aviat ho seran totes les persones que es relacionen amb la ciutat, perquè en siguin veïns, perquè hi treballin, perquè hi tinguin negocis, etc. Finalment, a la vista de com han anat les coses des que a començaments de setembre l’Ajuntament de Barcelona ens va imposar la Superilla, pensem que els continguts d’aquest web també poden tenir interès per a totes les persones amb sensibilitat per tots els temes que afecten la nostra qualitat de vida, començant per l’exigència a les adminstracions i els seus responsables de competència tècnica, de transparència i de compromís democràtic en les seves decisions.

Des d’aquest web el que volem, per damunt de tot, és informar. Informar vol dir que s’hi puguin trobar tots els informes, dades i idees que ja estem generant des de la Plataforma. Volem, també, fer-nos ressò de les notícies que estan sortint al voltant de la Superilla, i, molt important, donar veu a tots els veïns, treballadors i empresaris que ens hem vist afectats per aquest projecte.

La PASP9 som únicament veïns mobilitzats en contra d’una política i d’un projecte municipal, el de la Superilla, que es basa en un principi que per a nosaltres és absolutament inassumible: generar, al nostre barri, veïns de primera i veïns de segona.

El primer que exigim a l’Ajuntament és la retirada d’aquest projecte, que finalitzi la prova pilot, i que mai més executin polítiques ni projectes basats en que una possible millora per a uns es faci a costa de perjudicar a uns altres. Volem polítiques que ens generin beneficis i millorin la qualitat de vida de tots els veïns.

Des que s’ha posat en marxa la Superilla ja hi ha molts veïns directament perjudicats: veïns dels carrers perifèrics que han vist com se’ls hi derivava tot el trànsit (soroll, fums, contaminació…) cap a ells, fins col·lapsar-los. Veïns de l’interior de la Superilla que viuen amb angoixa creixent la desertització que ha generat, la sensació d’inseguretat i de por, l’evident, en paraules del professor Germà Bel, guetització d’aquest espai.

També considerem els nostres veïns tot el teixit empresarial i comercial que hi ha a l’interior de la Superilla, tots els seus propietaris i tots els seus treballadors: ells també són els nostres veïns, i ells també estan patint gravíssims perjudicis. Un mes de Superilla ha estat prou devastador com perquè una d’aquestes petites empreses, un negoci familiar, hagi hagut de plegar, de tancar. D’altres han perdut el 40% dels seus clients o han vist reduïda en un 50% la seva facturació. En aquest àmbit econòmic no ens volem oblidar d’un altre col·lectiu de veïns als que la Superilla està generant greus perjudicis: els autònoms, molts dels quals veuen, com a única sortida per evitar la fallida, traslladar-se urgentment a altres zones.

Finalment la Superilla té també uns “superafectats”: el col·lectiu de persones amb minusvalideses o mobilitat reduïda, que en molts casos estan patint un autèntic calvari des de la posada en marxa de la Superilla.

La veu de la PASP9 s’expressarà oficialment únicament a través d’aquest web i del nostre compte de twitter i de facebook i, òbviament, a través també dels nostres portantveus.

I si el primer que exigim a l’Ajuntament és la retirada d’aquest projecte, d’aquesta prova pilot, simultàniament també exigim que qualsevol decisió sobre el barri i tots nosaltres mai més no es prengui sense donar-nos veu. Un projecte de l’afectació traumàtica d’aquest requereix, per salut democràtica, posar-lo a consulta dels veïns. Si es va fer amb el tramvia per la Diagonal, són molts més els motius que ens porten a exigir una consulta sobre aquest projecte a tots els veïns del barri. Els temps del “ordeno y mando” han passat a la història. I si no hi són, a la història, els hi hem de portar. Volem tenir veu. Volem ser escoltats. I arribarem on calgui i farem el que calgui perquè els drets democràtics de participació dels veïns siguin respectats.

Anuncis